Δράσεις για τις Erasmus Days 2026

19 Οκτωβρίου, 2026

Collage of the Erasmus Days 2026 activities at the Hellenic Mediterranean University

Για να γιορτάσει τις #ErasmusDays 2026 (12-17 Οκτωβρίου), το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μαζί με το ESN HMU Crete, διοργάνωσε τέσσερις δράσεις που έφεραν κοντά φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ, εισερχόμενους φοιτητές Erasmus+ και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, προβάλλοντας το Erasmus+ με διαφορετικούς τρόπους.

1. Quiz Night – Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του κοινωνικού του προγράμματος, το Erasmus Student Network του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ESN HMU Crete) διοργάνωσε μια διαδραστική βραδιά κουίζ. Περισσότεροι από 50 φοιτητές Erasmus διαγωνίστηκαν σε ομάδες σε ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κινητικότητα Erasmus+. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, και η νικήτρια ομάδα πήρε ένα αναμνηστικό δώρο από τη βραδιά.

2. Ημέρα Υποδοχής & Ενημέρωσης Πρωτοετών – Τετάρτη 14 Οκτωβρίου

Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων συμμετείχε στην ημέρα ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών. Μαζί με το ESN HMU Crete παρουσιάσαμε τις ευκαιρίες κινητικότητας που έχουν οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ και τα βήματα για μια επιτυχημένη κινητικότητα Erasmus+, ενώ το ESN HMU Crete παρουσίασε τις αξίες του εθελοντισμού και τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε το Erasmus Student Network. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε ένα ανώνυμο κουίζ για τις Erasmus Days.

3. Μοιραζόμαστε εμπειρίες Erasmus+ & Ενημέρωση – Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Την Πέμπτη το απόγευμα, η αίθουσα σεμιναρίων ΣΕΔΟ της Πανεπιστημιούπολης Ηρακλείου φιλοξένησε την τρίτη διοργάνωση της εκδήλωσης Sharing Erasmus+ experiences & Info Day, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά. Μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές μίλησαν για το τι σημαίνει πραγματικά η διεθνής κινητικότητα, σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Το απόγευμα άνοιξε με τους Γιώργο Κριτσωτάκη και Αλέξανδρο Αποστολάκη από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, που μοιράστηκαν εικόνες από την ακαδημαϊκή τους επίσκεψη στην Ταϊλάνδη. Η παρουσίασή τους έδειξε πώς η Διεθνής Πιστωτική Κινητικότητα του Erasmus+ ανοίγει πόρτες πολύ πέρα από την Ευρώπη, και πώς μια σύντομη επίσκεψη προσωπικού μπορεί να εξελιχθεί σε κοινή διδασκαλία, ερευνητικές ιδέες και νέες ευκαιρίες για τους φοιτητές. Ακολούθησε ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας Κώστας Πετρίδης με την ομιλία From Culture Shock to Culture Laughs: My International Journey, μια ανάλαφρη αλλά ειλικρινή ματιά στις παρεξηγήσεις, τις μικρές αμηχανίες και τις φιλίες που φέρνει η ζωή και η εργασία στο εξωτερικό, και στο πώς αυτές τελικά διαμορφώνουν τόσο την καριέρα όσο και τον χαρακτήρα.

Η πιο συγκινητική στιγμή της ημέρας ήταν η παρουσίαση των καλεσμένων μας Gebretsadik Kiros Lema και Assefa Ayalew Gebreslassie, ερευνητών δημόσιας υγείας από το Mekelle University στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, μια περιοχή που έχει πληγεί βαθιά από τον πόλεμο. Στην ομιλία From Ethiopia to Greece: Our Erasmus+ Journey at Hellenic Mediterranean University περιέγραψαν τι σημαίνει να συνεχίζεις να διδάσκεις και να κάνεις έρευνα σε τέτοιες συνθήκες, και πώς μια κινητικότητα Erasmus+ μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκπαίδευση και νέα δίκτυα, αλλά και ελπίδα και αίσθηση σύνδεσης με την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στη συνέχεια οι φοιτητές μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες. Ο Σπύρος Μεγρέμης (Τμήμα Γεωπονίας) μίλησε για το Blended Intensive Programme Future Food: From an Innovative Idea to a Sustainable Product στο Utenos Kolegija της Λιθουανίας, και για τα περιστατικά με drones που έζησε κατά τη διαμονή του εκεί, κοντά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αντώνης Κοντοκριθάκης, Πρόεδρος του ESN HMU Crete, εξήγησε πώς ο εθελοντισμός στο Erasmus Student Network και στο ATHENA Student Board τον οδήγησε σε τέσσερις βραχυχρόνιες κινητικότητες, και η Φιλίτσα Λαουμτζή (Τμήμα Νοσηλευτικής) περιέγραψε τη διαδρομή της από buddy του ESN για τρεις εισερχόμενους φοιτητές μέχρι τη δική της πρακτική άσκηση Erasmus+ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αστούριας στο Οβιέδο της Ισπανίας.

Οι εμπειρίες από το Τιγκράι και τη Λιθουανία μάς υπενθύμισαν ότι ο πόλεμος και η ανασφάλεια δεν είναι τόσο μακριά όσο ίσως φαίνονται, και ότι τα πανεπιστήμια έχουν ρόλο να παίξουν: η διεθνής συνεργασία, η ανοιχτή επιστήμη και η κινητικότητα των φοιτητών χτίζουν την εμπιστοσύνη και την κατανόηση πάνω στις οποίες στηρίζεται η ειρήνη. Αυτό είναι και το πνεύμα των ATHENA4PEACE Talks, της σειράς ομιλιών της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής συμμαχίας ATHENA που δίνει τον λόγο σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, και ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε να κάνουμε επιστήμη για την ειρήνη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για το Erasmus+, όπου οι φοιτητές πήραν αναλυτική καθοδήγηση για σπουδές και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, τα Blended Intensive Programmes (BIPs), τις διαδικασίες αιτήσεων και τη χρηματοδότηση, και συζήτησαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με το προσωπικό και πρώην φοιτητές Erasmus.

4. Διεθνές Δείπνο – Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Μία από τις πιο ζωντανές εκδηλώσεις της εβδομάδας ήταν το Διεθνές Δείπνο, όπου φοιτητές από διάφορες χώρες ετοίμασαν και παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα από τις πατρίδες τους. Η βραδιά ανέδειξε την πολιτισμική ποικιλομορφία, ενθάρρυνε την ουσιαστική αλληλεπίδραση και δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα με παραδόσεις, γεύσεις και χαμογελαστά πρόσωπα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν, και στο ESN HMU Crete για την υπέροχη συνεργασία. Ραντεβού στις επόμενες #ErasmusDays!

Φωτογραφίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων ΕΛΜΕΠΑ· ESN HMU Crete (quiz night, περίπτερο ενημέρωσης και παρουσίαση ESN).

Recent

Δεν Βρέθηκαν Αποτελέσματα

Η σελίδα που ζητήσατε δεν βρέθηκε. Δοκιμάστε να βελτιώσετε την αναζήτησή σας ή χρησιμοποιήστε την παραπάνω πλοήγηση για να εντοπίσετε την ανάρτηση.