ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

* Παρακολουθήστε την ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ για το προσωπικό κάνοντας κλικ εδώ.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ;

Για διδασκαλία μπορούν να μετακινηθούν*:

 • Μέλη ΔΕΠ
 • Συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΕΛΜΕΠΑ 

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση.

*Η διαδικασία της αίτησης θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη μετακίνηση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής στο ίδρυμα Υποδοχής είναι 2 ημέρες (συν 2 ταξιδίου), ενώ η μέγιστη 5 ημέρες (συν 2 ταξιδίου). Επίσης, οι απαιτούμενες από το πρόγραμμα ώρες παραμονής στο Ίδρυμα Υποδοχής είναι από 8 και περιλαμβάνουν: διδασκαλία, παρουσίαση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, ή/και επαφές με το προσωπικό Ιδρύματος Υποδοχής για ακαδημαϊκά – ερευνητικά θέματα.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ , ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

ΒΗΜΑ 1

Επικοινωνήσετε με την κ. Vega στο +30 2810 379389, για επιβεβαίωση διαθεσιμότητας θέσεων μετακίνησης.

ΒΗΜΑ 2

Απαραίτητη ύπαρξη διμερούς συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Για τις διμερείς συμφωνίες δείτε εδώ:  ΣEΔΟΣΕΥΠΣΕΦΕΣΤΕΓΣΤΕΦ. Αν δεν υπάρχει διμερής συμφωνία επικοινωνήστε με την κ. Δήμου (irdimou@hmu.gr).

ΒΗΜΑ 3

Ζητήστε από το Ίδρυμα Υποδοχής ή συνεργάτη σας, ένα γράμμα αποδοχής (Invitation Letter). Στη συνέχεια, συμπληρώνετε το Mobility Agreement και το στέλνετε στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Υποδοχής για υπογραφή.

ΒΗΜΑ 4

Κάνετε αίτηση στο https://eforms.hmu.gr/erasmus (στην επιλογή Αιτήσεις κινητικότητας για Διδασκαλία). Η σχετική αίτηση υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναχώρηση και η μετακίνησή σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους το αργότερο! ΠΡΟΣΟΧΗ! Αξιολογούνται ΜΟΝΟ οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://eforms.hmu.gr/en-us/erasmus.

Παράλληλα με την online αίτηση, θα πρέπει να γίνει και αίτηση μετακίνησης στο ΕΛΜΕΠΑ  , η οποία απαιτείται προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης από τον ΕΛΚΕ.

ΒΗΜΑ 5

Εφόσον εγκριθεί η μετακίνησή σας από το ΕΛΜΕΠΑ, θα πρέπει να φροντίσετε για την εύρεση και έκδοση των εισιτηρίων μετακίνησης σας, είτε σε τουριστικό γραφείο ή μέσω διαδικτύου.  Όταν θα έχετε την απόδειξη πληρωμής εισιτηρίων στα χέρια σας, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

ΒΗΜΑ 6

Συμπληρώνετε τη Σύμβαση Επιχορήγησης Erasmus+ για διδασκαλία και μαζί με το Staff mobility Agreement και την απόδειξη πώλησης εισιτηρίου, τα καταθέτετε στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων στην κ. Vega (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος) / κ. Λουραντάκη (Χανιά) / κ. Σφενδουράκη (Σητεία). Μεμονωμένα δικαιολογητικά δεν θα γίνονται αποδεκτά.

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Όταν επιστρέψετε θα πρέπει προβείτε στις παρακάτω ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πληρωμής σας:

  • Καταθέτετε στο Γραφείο Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ: α) το εισιτήριο (εκτύπωση ή έντυπο εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο), β) κάρτες επιβίβασης (boarding pass),  γ) απόδειξη καταλύματος ή υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας, και δ) τη Βεβαίωση άφιξης/αναχώρησης του Ιδρύματος υποδοχής, όπου πρέπει να αναφέρεται η περίοδος διδασκαλίας στο εξωτερικό.
   • Ερωτηματολόγιο EU-SURVEY (υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε σύνδεσμο που θα λάβετε από το email replies-will-be-discarded@ec.europa.eu, όπου θα σας ζητηθεί να αξιολογήσετε την εμπειρία σας στο εξωτερικό).

Ο δικαιούχος υποχρεούται να καταθέσει τα παραπάνω έγγραφα εντός ενός μήνα από την επιστροφή του διαφορετικά, δεν μπορεί να πληρωθεί το υπόλοιπο 20%. Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της μετακίνησης θα υποχρεούται να επιστρέψει και το αρχικό ποσό.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ 

:: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Το ποσό των δαπανών μετακίνησης του προσωπικού υπολογίζεται βάσει της αποστάσεως, ανάμεσα στον τόπο προέλευσης του μετακινούμενου (για όλο το προσωπικό του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ ως αφετηρία θεωρείται το Ηράκλειο )  και στον τόπο διεξαγωγής της δραστηριότητας.

Κατηγορίες χιλιομετρικών αποστάσεων Ποσό
Μεταξύ 100 και 499 χιλιομέτρων: 180 ευρώ ανά συμμετέχοντα
Μεταξύ 500 και 1999 χιλιομέτρων: 275 ευρώ ανά συμμετέχοντα
Μεταξύ 2000 και 2999 χιλιομέτρων: 360 ευρώ ανά συμμετέχοντα
Μεταξύ 3000 και 3999 χιλιομέτρων: 530 ευρώ ανά συμμετέχοντα
Μεταξύ 4000 και 7999 χιλιομέτρων: 820 ευρώ ανά συμμετέχοντα
Ίσες ή μεγαλύτερες των 8000 χιλιομέτρων: 1500 ευρώ ανά συμμετέχοντα

Για να υπολογίσετε τα χιλιομετρική απόσταση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον “Distance Calculator” που έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν για το σκοπό αυτό.

:: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβει ο μετακινούμενος για τις δαπάνες διαβίωσης, καλύπτει μόνο τη διάρκεια διαμονής του μετακινούμενου στη χώρα υποδοχής (δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες ταξιδιού), και υπολογίζεται  ανάλογα με τη χώρα υποδοχής και τη διάρκεια της μετακίνησης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Ποσό ημερήσιας επιχορήγησης (€ ανά ημέρα) από 1 – 14 ημέρες μετακίνησης Ποσό ημερήσιας επιχορήγησης (€ ανά ημέρα) από 15 – 60 ημέρες μετακίνησης
ΟΜΑΔΑ Α: Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν, Νορβηγία 162€ 113,40€
ΟΜΑΔΑ Β: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ολλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία
144€ 100,80€
ΟΜΑΔΑ Γ: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Τουρκία
126€ 88,20€
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Τα κριτήρια επιλογής στις αιτήσεις διδακτικού προσωπικού είναι τα εξής:

  • συνάφεια του αντικειμένου του Ιδρύματος Υποδοχής με το τμήμα όπου ανήκει ο υποψήφιος
  • συνεισφορά στο πρόγραμμα Erasmus μέσω ύπαρξης δι-ιδρυματικής συμφωνίας και κινητικότητα φοιτητών με το τμήμα στο οποίο ανήκει ο υποψήφιος
  • προτεραιότητα δίνεται σε όσους δεν έχουν μετακινηθεί μέσω του προγράμματος στα τελευταία 3 έτη
  • προτεραιότητα δίνεται σε σχέδια εργασίας που στοχεύουν στην εκπαίδευση και έρευνα σε νέες τεχνολογίες
 • προτεραιότητα δίνεται σε τουλάχιστον ένα άτομο από το κάθε Τμήμα (πέρα του ενός ατόμου οι αιτήσεις έχουν χαμηλή προτεραιότητα)
 • προτεραιότητα δίνεται σε σχέδια εργασίας που περιλαμβάνονται στους οργανισμούς υποδοχής και εταιρείες

Για περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Vega καθημερινά, εκτός Παρασκευής, 10:00 – 14:00.